Отчет за учебната 2022/2023 година

Отчет за учебната 2022/2023 година

Знанието е светлина, която децата на България заслужават, за да имат те и страната ни по-добро бъдеще. Това е и голямата цел, зад която вече повече от година се обединяват десетки деца, учители и доброволци.

 

През октомври 2022 г. започнахме с мисията ни “Помогни на ученици в неравностойно положение да се подготвят за матурите по български, английски или математика след 7. клас”, която е част от инициативата: „Подари образование на деца“.

 

През втория срок на учебната 2022/2023 година при нас вече се обучават 76 деца от пети, шести, седми и девети клас по следните предмети и дисциплини: математика, български език, английски език, история, география, физика, рисуване и фотография. Центърът ни разполага с шест кабинета, а 27 преподаватели обучават учениците, полагайки доброволчески труд (в група и индивидуално).

 

Благодарим на район Младост за четири предоставени помещения и на Анди и Дани от Анди студио за още един оборудван кабинет за провеждане на занятия, който отвори врати през януари 2023 г.

 

През март 2023 г. започна нашата следваща мисия: “Дари лаптоп за центъра ни за обучение на ученици в неравностойно положение, в софийския ж.к. Младост". Чрез дарители вече разполагаме и с достатъчно техника, учениците ни да бъдат обучавани и по информационни технологии.

 

От март 2023 г. Фондация „Дари знание“ създаде и фонд за набиране на средства, свързани с нуждите на децата в неравностойно положение за допълнителна помощ и психологическа подкрепа. Недостигът на средства в семействата в неравностойно положение е сериозен. Това оказва негативно влияние  върху здравето на децата. Част от родителите подценяват здравния им статус, а други нямат възможности. Забелязва се липса на стоматологична грижа  при много деца и младежи. Не достигат средства за елементарни лекарствени и санитарни продукти. С такива проблеми се сблъскват нашите деца, което води до липса на концентрация, болка и невъзможност за работа.

 

При нас се провеждат и индивидуални обучения на деца, пострадали от насилие. Всяко дете има преподавател по математика, български и английски език, като целта е освен знанията по изброените предмети тези деца да почувстват, че в света им любов, уважение, подкрепа и истинско приятелство. 

 

През май 2023 г. приключи и мисията ни за набиране на лаптопи за компютърни кътове в села край Правец и Мездра, включихме и села около Монтана. Така беше осигурен достъп до компютър и интернет на десетки деца от I до XII клас, чиито родители не могат да им подсигурят техника вкъщи. Дарихме и техника лично на деца от семейства в неравносгойно полжение.

 

На над 10 библиотеки отново в тези райони дарихме нови и запазени книги, където рядко имат попълнения от нови заглавия. Кампанията ни беше реализирана чрез Фондация "Добро за всеки". Щастливи сме, че има много деца и възрастни, които четат и търсят нови знания и развитие.

 

Фондация „Дари знание“ подготвя и летни обучителни курсове за нуждаещи се деца от юли 2023 г.

 

Благодарим на TimeHeroes за съдействието – мисията ни е неосъществима без всички 27 доброволци, които застанаха зад каузата ни и поеха нелеката задача да предадат знанията си на учениците. Сърдечни благодарности и към Matrix Global Eastern Europe и Questers, които дариха бюра, столове и шкафчета за центъра ни.

 

Искренни благодарности към всички, които по един или друг начин застават зад каузата ни!